L’any 2016 vam celebrar la commemoració del cent-cinquantè aniversari del naixement de Ramon Casas. El Museu del Modernisme de Barcelona li va retre homenatge amb una exposició retrospectiva que ens recordava l’excel·lència d’una de les figures claus del moviment modernista.
Enguany, el museu acull una mostra, també ben valuosa, sobre l’altre gran referent pictòric del modernisme català, Santiago Rusiñol. L’exposició recull una cinquantena d’obres de la col·lecció original dels Jardins d’Espanya, una sèrie que palesa la passió per la naturalesa i la pintura de jardins del pintor. El “nèctar del seu modernisme”, com està considerat, ens remet a la pintura paisatgística que li va permetre, sens dubte, el reconeixement internacional.
Els Jardins d’Espanya són els jardins de l’ànima de l’artista, les seves creacions més personals i estètiques, que resumeixen tota una vida dedicada a l’art i a la bellesa. L’any 1903 Rusiñol va crear l’àlbum, que comprenia un recull de quaranta làmines dels seus quadres acompanyades de poemes d’autors prestigiosos de l’època, com Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera, Apel·les Mestres o Joan Maragall. A més, en l’edició del 1914 del mateix llibre hi figuren també poemes d’Antonio Machado, Eduard Marquina i Ramón Pérez de Ayala, entre d’altres. Aquestes poesies també s’impregnen dels colors dels jardins, com a espais d’imaginació i d’evasió, entre el realisme i el simbolisme.
En aquesta exposició explorem els paisatges que el gran pintor va fixar en els seus quadres, fa més d’un segle, anant pel món. La seva bellesa resulta encara més evident amb les poesies que els acompanyen. Rusiñol i la seva generació somiaven un país més culte. Aquest és també un dels nostres somnis: posar l’art i la cultura al centre de la vida, disposar d’un país fonamentat en la bellesa des de l’excel·lència de l’art que, d’una manera o altra, ens la procura sempre.
Cal agrair al Museu del Modernisme la seva bona disposició perquè puguem admirar per primer cop aquest bon compendi de la creativitat d’un dels millors artistes del país. És un reconeixement a un creador i un home de món que mereix, novament, la nostra admiració.
Santi Vila
Conseller de Cultura